Fia Cielen

Fia Cielen

Fia Cielen maakt tekeningen, sculpturen, installaties en monumentale digitale prints. Een belangrijk terugkerend aspect in haar werk is de metamorfose. Cielen introduceert graag een natuurlijk element in het werk dat buiten haar macht ligt, in een poging een herbeleving van een ontluisterende wereld te bereiken. De kunstenaar wordt vooral aangetrokken door tussenliggende toestanden, overgangszones en het unheimliche, wat vooral in haar tekeningen tot uiting komt. Deze worden bevolkt door wezens die bestaan op de grens tussen de mens, het dier en het elementaire; wezens die op de rand van hun volgende materialisatie staan. Een belangrijke inspiratiebron zijn maskers – carnavalsmaskers, oude folklore- en rituele maskers, rituele vermommingen. Een maskerade als iets dat in de Europese cultuur is ingebakken, afkomstig uit een tijd vóór de doop van Europa, een overblijfsel uit de tijd dat het wilde en magische nog deel uitmaakte van het dagelijkse leven. Het gezicht achter een masker verbergen is ook een passende metafoor voor onze moderne cultuur, met haar dunne laagje beschaving, de wildernis die eronder broeit. 

In een overgereguleerde wereld wil Cielen de toestanden verbeelden waarin we een gevoel van wildheid kunnen herwinnen, als een middel om uitdrukking te geven aan een intuïtief gevoel dat vervreemding intrinsiek natuurlijker kan zijn. Fia Cielen’s werk werd reeds tentoongesteld in het SMAK museum, het Armitage museum in Amsterdam, internationaal op tentoonstellingen in New York, Tokyo, Parijs, Londen, Berlijn etc.

Op 16 juli onthult Fia vier vlaggen die ze bedrukte met digitale werken. De hele zomer lang te bewonderen aan de voorgevel van cultuurcentrum Berchem!

Bekijk ook: