Alexandra Crouwers

Alexandra Crouwers

Alexandra Crouwers is een Nederlandse kunstenaar die al een aantal jaar in Berchem woont en werkt. Al 20 jaar werkt ze vooral met digitale middelen, waarbij haar animaties verwant zijn aan de wereld van science-fiction. Als een tijdreiziger schiet ze tussen de prehistorie en de verre toekomst. Alexandra doctoreert op dit moment in de Kunsten aan de KU Leuven/LUCA School of Arts in Brussel.

Op vijf verschillende locaties in het nieuwe Park Brialmont en het Brilschanspark staan vijf informatieborden. Deze borden beschrijven echter niet het tafereel dat de bezoeker voor zich ziet, maar de geschiedenis en stand van zaken van een stuk grond – The Plot.
The Plot
was tot september 2019 een bosje, maar ging ten onder door ecologische en klimatologische omstandigheden. De borden hebben elk een QR code die leidt naar meer informatie, of juist tot grotere verwarring.

Daarnaast verschijnen op wisselende plaatsen op trottoirs en stoepen in Berchem mysterieuze patronen. Deze tijdelijke wegmarkeringen zijn de tunnel-patronen die een schorskever (Ips typographus) achterlaat in de bast van dennenbomen. De tunnels sluiten de sapstroom van de boom af, waardoor de boom sterft. Tegelijkertijd lijken de tunnels bijna leesbaar: als een buitenaards alfabet.

Via QR codes kan de toeschouwer bijbehorende korte animaties (.gifs) afspelen op de mobiele telefoon.

Je vindt haar werken op 5 informatieborden in het Brialmontpark, de tunnelpatronen van de schorskever duiken in de loop van de zomer overal op in de straten van Berchem. Ga op verkenning met deze kaart.


Alexandra Crouwers
Alexandra Crouwers
Alexandra Crouwers

Bekijk ook: